Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου. Διαγώνισμα

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από επιστημονικό περιοδικό:
«Ο ιός της ηπατίτιδας Α (ΗΑV) ταξινομείται στην ομάδα των εντερο-ιών.
Η ηπατίτιδα A είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό πυρετό, αδιαθεσία, ναυτία, ανορεξία, γαστρικές διαταραχές και ίκτερο.
Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο ιός ΗΑV σπάνια μένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Η περίοδος επώασης ποικίλει από 10 μέχρι 50 ημέρες.
Η περίοδος της μεταδοτικότητας απλώνεται από την αρχή της περιόδου επώασης έως μια εβδομάδα περίπου μετά την εμφάνιση του ίκτερου.
Ο ιός HAV εκκρίνεται στα κόπρανα των μολυσμένων ανθρώπων και μπορεί να μεταδοθεί όταν άτομα καταναλώσουν μολυσμένο νερό ή τρόφιμα, κυρίως ωμά και όχι τόσο ψημένα, όπου ο ιός έχει καταστραφεί, όπως κρύα σάντουιτς, φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, οστρακοειδή. Η μόλυνση των τροφίμων από άτομα, που έχουν μολυνθεί και ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων σε παραγωγικές μονάδες και εστιατόρια, είναι συνήθης.
Όλοι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό και είναι ανοσολογικά απροστάτευτοι είναι ευπαθείς στη μόλυνση και μπορεί η ανάρρωσή τους να διαρκέσει και μήνες.»

Γ1) Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας ιός είναι σε «λανθάνουσα κατάσταση»; Τι μπορεί ωστόσο να συμβεί κάποια στιγμή;

Γ2) Τί σημαίνει η υπογραμμισμένη φράση.

Γ3) Η ηπατίτιδα Α ανήκει στις μολυσματικές ασθένειες. Αφού ονομάσετε τρεις από τους τρόπους με τους οποιους εξαπλώνονται οι μολυσματικές ασθένειες, να αναφέρετε πότε λέμε ότι ξέσπασε επιδημία.

Γ4) Να αναφέρετε με βάση το κείμενο έναν πιθανό τρόπο πρόληψης (εκτός από τον εμβολιασμό) της ηπατίτιδας Α.

 Δείτε όλο το διαγώνισμα από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου